Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ωραιοκάστρου λειτούργησε το 2010, επί δημαρχίας Νικόλαου Μπάτου,  στο κεντρικό κτίριο της πρώην Παιδόπολης και αποτέλεσε πραγματικό στολίδι του Δήμου μας. Η συλλογή αντικειμένων για την οργάνωση και τη σύσταση του πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερο μεράκι και διάθεση προσφοράς από τους κατοίκους του Δήμου Ωραιοκάστρου, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Κατόρθωσε να συγκεντρωθεί αξιόλογος αριθμός εκθεμάτων, τόσο χρηστικών αντικειμένων όσο και πλούσιου φωτογραφικού υλικού ώστε να μεταλαμπαδευτεί ο ιστορικός βίος του τόπου μας στις επόμενες γενιές.
Ο μετέπειτα δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος σε συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης  στις 28 Δεκεμβρίου 2011 είχε πει χαρακτηριστικά, «πράγματι το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένα πολύ καλό Μουσείο αφού δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα, αλλά είναι απομονωμένο. Μπορεί να λειτουργήσει κυρίως για τα σχολεία, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι μακριά και θα είναι δύσκολο να το επισκεφτούν. Εμείς, επειδή δεν μπορούμε να δαπανήσουμε χρήματα για την μεταφορά του σε πιο κεντρικό σημείο, θα το λειτουργήσουμε προς το παρόν εκεί που βρίσκεται. Ίσως μάλιστα γίνει και κάποια επέκτασή του για να συμπεριλάβει και κάποια εκθέματα από άλλες ενότητες του δήμου». Φυσικά, όλα αυτά έμειναν στις καλένδες και το Μουσείο κατέληξε να λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος (!) μέχρι και σήμερα.
Η αξιέπαινη προσπάθεια που κατέβαλλε ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, πριν από τέσσερις μήνες,  για να επαναλειτουργήσει το Λαογραφικό Μουσείο με εθελοντική εργασία βρήκε κλειστά ώτα. Όπως φαίνεται η απόφαση ήταν ήδη προειλημμένη και αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, όπου η νυν διοίκηση αποφάσισε τη μεταφορά των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείο σε ασφαλή (!) αποθηκευτικό χώρο, με σκοπό τη δημιουργία παιδικού σταθμού.
Κύριοι της διοίκησης, δημιουργούμε χωρίς να καταργούμε και κυρίως  χωρίς να χρησιμοποιούμε μεγαλόσχημες υποσχέσεις πολιτικού φανφαρονισμού περί ανασύστασης και επαναλειτουργίας. Προφανώς η διοίκηση με αυτό τον τρόπο οραματίζεται την πολιτιστική άνοιξη στο Δήμο Ωραιοκάστρου, παραπλανώντας και καταφεύγοντας σε βαρύγδουπες τεχνικές δημιουργίας ψεύτικων υποσχέσεων που ακόμα και ο πιο αφελής μπορεί να καταλάβει. Η παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας – Νέα Πρόταση» πιστεύει ακράδαντα πως η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και συνέχειας. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να πορευτούμε και να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την εθνική μας ταυτότητα.

Από το Γραφείο Τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top