Ωραιόκαστρο, 15-06-2015

Πρόγραμμα και περιεχόμενο των επαφών από 8 έως 11 Μαΐου 2015 στον Δήμο Ντέτμολτ.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ντέτμολτ προς την νέα Δημοτική Αρχή. Το συνολικό κόστος της επίσκεψης για τον Δήμο αφορούσε μόνο τα τρία αεροπορικά εισιτήρια και την διανυκτέρευση.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΪΟΥ: Αναχώρηση από Θεσ/νίκη για Κολωνία. Μετάβαση από Κολωνία στο Ντέτμολτ οδικώς (~230χλμ). Άφιξη εκεί το απόγευμα και πρώτη συνάντηση με τον Δήμαρχο κ.Heller, τους Δημάρχους των Δήμων Zeitz, Saint Omer, τα μέλη των αποστολών τους καθώς και με τους εκπροσώπους του Δήμου Hasselt Βελγίου.
Συζήτηση γνωριμίας μεταξύ των μελών των «παλαιών» διοικήσεων των Δήμων και των νεοεκλεγέντων μελών από το Δήμο Ωραιοκάστρου και Saint Omer Γαλλίας.
Παρακολούθηση εκκλησιαστικού δρώμενου και παιδικής συναυλίας κλασσικής μουσικής.
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ:
Πρωί: Ξενάγηση των επισκεπτών στο Ιστορικό Κέντρο του Ντέτμολτ, επίσκεψη των περιπτέρων των χωρών και συμμετοχή στις εκδηλώσεις «Ημέρες της Ευρώπης» μπροστά στο Δημαρχείο.
Μεσημέρι: Συζήτηση στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο κ.Heller, ο οποίος μας παρουσίασε την διοικητική και οικονομική διάρθρωση και λειτουργία του Δήμου του καθώς και την μέχρι σήμερα πορεία συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων:
-          Στον τομέα της ανταλλαγής και συμμετοχής των νέων σε κοινές δράσεις
-          Στην συνεργασία για την εξεύρεση θέσεων πρακτικής εξάσκησης μαθητών, φοιτητών και πτυχιούχων σε υπηρεσίες, φορείς και επιχειρήσεις του Δήμου Ντέτμολτ.
Επίσης συζητήθηκαν και οι δυνατότητες συνεργασίας που αφορούν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την υλικοτεχνική υποστήριξη και γενικότερα όλα τα θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία των δύο Δήμων.
Απόγευμα- Δημαρχείο: Συμμετοχή στην συζήτηση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα της Ευρώπης και παρουσίαση των Ελληνικών προβλημάτων/αδυναμιών αντιμετώπισής του από την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνον.
Βράδυ- Πολυχώρος Πολιτισμού: Συμμετοχή στις επίσημες εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια αδελφοποίησης Zeitz και Detmold.
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ:
Πρωί: Συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη του Γερμανο-ελληνικού Συλλόγου Ντέτμολτ και παρουσίαση των δραστηριοτήτων τους, όπως φιλοξενία ελλήνων μαθητών και φοιτητών κατά την διάρκεια της πρακτικής τους στο Ντέτμολτ, στήριξη του έργου της «Ελπίδας», κ.α.
Απόγευμα: Παρουσίαση των αστικών παρεμβάσεων και αναπλάσεων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ντέτμολτ από τον Δήμαρχο, κ.Heller.
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΪΟΥ:
Πρωί έως μεσημέρι: Επίσκεψη στο Εργοτάξιο και την Μονάδα Ανακύκλωσης όπως αναφέρεται και στο ακόλουθο Δελτίο Τύπου του Δήμου Ντέτμολτ:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΤΕΤΜΟΛΤ-19.05.2015
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Ανταλλαγή στο πλαίσιο της Γερμανο-Ελληνικής αδελφοποίησης πόλεων.
Επίσκεψη του χώρου Εργοταξίου των Δημοτικών Επιχειρήσεων και της Κοινωφελούς Επιχείρησης A.G.A.
Ντέτμολτ.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης «Ημέρες της Ευρώπης» παραβρέθηκε στο Ντέτμολτ μία αποστολή από τον αδελφοποιημένο Δήμο Ωραιοκάστρου.
Παράλληλα με την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις που έγιναν στην «Ευρωπαϊκή Αγορά» και την επίσκεψη των τουριστικών αξιοθέατων της πόλης, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οργάνωση και λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης αποκομιδής και των δυνατοτήτων ανακύκλωσης των ογκωδών.
Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκαν και περιήγησαν στον χώρο του εργοταξίου ο διευθυντής Johann Bergmann, ο προϊστάμενος Jurgen Berkel και ο σύμβουλος απορριμμάτων Dietmar Benning.
Το κέντρο βάρους της ενημέρωσης αφορούσε τον τρόπο διαλογής απορριμμάτων στην πηγή/νοικοκυριό των οργανικών, των υπολοίπων και του χαρτιού.
Έγινε παρουσίαση του πλήρους συστήματος ζύγισης των απορριμμάτων, από την ζύγιση των κάδων, τον εξοπλισμό των απορριμματοφόρων μέχρι και του συστήματος καταγραφής, χρέωσης και αποστολής των λογαριασμών.
Κατόπιν έγινε επίσκεψη και στον χώρο του εργοταξίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης AGAgGmbH, και έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες της ανακύκλωσης ογκωδών και όλων των άλλων υλικών.
Ο υποδιευθυντής του τμήματος ανακύκλωσης Gerhard Tuttas τόνισε κατά την παρουσίαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης και των δραστηριοτήτων της τον κοινωνικό στόχο (σκοπό) της Κοινωφελούς Επιχείρησης όπου καθημερινά βιώνεται και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα το σύνθημα «Ενσωμάτωση μέσω της Εργασίας» (Απασχόληση ΑΜΕΑ και άλλων ευπαθών ατόμων).
Οι Έλληνες φιλοξενούμενοι συζήτησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και αντάλλαξαν εμπειρίες με τους Γερμανούς διευθυντές και προϊσταμένους των ανωτέρω υπηρεσιών.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.detmold.de.

Μετά τιμής,

Ανέστης Πολυχρονίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
Πρώην Αντιδήμαρχος- Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top