Θεόδωρος Κουτρούκης *
 Το θέμα της «Προοπτικής Διερεύνησης» (ΠΔ) είναι ένα πεδίο δράσης που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών τοπικών αρχών. Πρόκειται για την εφαρμογή συστηματικής και συμμετοχικής συλλογής πληροφοριών για το μέλλον καθώς και διαδικασιών μεσο-μακροπρόθεσμης δόμησης οραμάτων για την καθοδήγηση σημερινών αποφάσεων και την κινητοποίηση κοινών δράσεων. Οι δραστηριότητες ΠΔ μπορούν να προσανατολιστούν στον κοινωνικό τομέα, την επιστήμη, την επιχειρηματική δυναμική, το τοπικό όραμα κ.λπ.
Η ΠΔ στο επίπεδο του δήμου αποσκοπεί στην εφαρμογή προσεγγίσεων για την πρόβλεψη, τη συμμετοχή, τη δικτύωση, την οικοδόμηση οραμάτων και την ανάληψη δράσης. Η διαδικασία της ΠΔ καταλήγει στην ανάδειξη συμμετοχικών μεθόδων και τεχνικών μελέτης μακροπρόθεσμων μελλοντικών εξελίξεων.
Η ΠΔ μπορεί να βοηθήσει το δήμο να άρει εμπόδια, να διατυπώσει μακροπρόθεσμα οράματα και να αποκωδικοποιήσει τα σημερινά του προβλήματα.
Η δραστηριότητα ΠΔ μπορεί να αναληφθεί είτε ως προληπτική προσπάθεια διαμόρφωσης του μέλλοντος, είτε ως αντίδραση σε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό περιστάσεων.
Οι δραστηριότητες ΠΔ σε τοπικό επίπεδο διαμορφώνονται βάσει των θεσμών, του κοινωνικού κεφαλαίου και των πολιτιστικών παραδόσεων. Οι διαθέσιμοι πόροι στον δήμο μας είναι το θεσμικό, το πολιτισμικό, το συμβολικό, το ψυχοκοινωνικό και το γνωστικό κεφάλαιο. Η ΠΔ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση της χάραξης πολιτικών και τη δημιουργία δικτύων, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών ικανοτήτων για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων ζητημάτων.
Για το λόγο αυτό προτείνω την ίδρυση ενός Συμβούλιο Προοπτικής Διερεύνησης Ωραιοκάστρου. Στο forum αυτό θα συμμετέχουν εθελοντικά οι καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και –κατά περίπτωση- εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων, που ζουν στο Ωραιόκαστρο. Το συμβούλιο θα συνεδριάζει κατανεμημένο σε θεματικές επιτροπές και θα προετοιμάσει το Σχέδιο Προοπτικής Διερεύνησης του δήμου ανά τομέα για την επόμενη εικοσαετία, το οποίο θα παρουσιαστεί σε ένα καταληκτικό συνέδριο για δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των φορέων του δήμου μας. Το μέλλον δεν περιμένει, ας ξεκινήσουμε την πορεία για να το συν- διαμορφώσουμε.

 * Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Ωραιοκάστρου


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top