Ο Γιάννης Παπαγρηγορίου είναι δάσκαλος και ανήκει στους νέους χιλιάδες κατοίκους που βρέθηκαν στο Ωραιόκαστρο από επιλογή, γιατί το επέλεξαν  για τη διαμονή τους. Είναι από τους πρωτεργάτες  της ανάδειξης του Ωραιοκάστρου σε κέντρο  της ορεινής  ποδηλασίας και διοργανωτής των πρώτων αγώνων ΜΤΒ (mountain bike) , μέχρι να αναλάβει την διεξαγωγή επίσημων αγώνων  ο Ποδηλατικός σύλλογος, του οποίου υπήρξε   ιδρυτικό μέλος. Ιδρυτικό μέλος υπήρξε  και για τον  Φιλοζωικό  σύλλογο Ωραιοκάστρου,  του οποίου παραμένει πρόεδρος. Ο Γιάννης Παπαγρηγορίου ασχολείται επίσης με την Ιστορία και την ιστορική έρευνα  και είναι μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κ-Δ. Μακεδονίας. Τα καυστικά του άρθρα στα τοπικά μέσα για τα τοπικά ζητήματα, πάντα αναμένονται με ενδιαφέρον και προκαλούν συζητήσεις και σχόλια στο Ωραιόκαστρο.  

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει τις δημοτικές εκλογές με το Μνημόνιο;
Γιατί με τα Μνημόνια μειώθηκαν τα έσοδα του Δήμου πάνω από 60%. Γιατί με τα Μνημόνια αυξήθηκε η ανεργία των δημοτών, γιατί με τα Μνημόνια περιορίστηκαν τα εισοδήματα των δημοτών και γιατί με τα Μνημόνια έκλεισαν το 30% περίπου των καταστημάτων της αγοράς του Ωραιοκάστρου και το 50% περίπου των βιοτεχνιών στη βιοτεχνική  ζώνη  του Ωραιοκάστρου. 
Γιατί τέλος  τα Μνημόνια οδήγησαν την τοπική αυτοδιοίκηση σε  οικονομική ασφυξία και αδυναμία λειτουργίας. Δεν φθάνουν αυτά; Και στο κάτω- κάτω με τι να συνδέσουμε τις δημοτικές εκλογές,  με το   Dancing with the Stars;

Επίσης επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που είναι νόμος του κράτους.

Ο «Καλλικράτης» οδήγησε την αυτοδιοίκηση σε τέλμα. Είναι υπεύθυνος για τον μαρασμό των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων, των οικισμών και των χωριών, που τα άφησε χωρίς αρμοδιότητες και πόρους.  Ο «Καλλικράτης» ενίσχυσε τον συγκεντρωτισμό και το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που τόσα προβλήματα προκάλεσε στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ανέδειξε  πρώτη στη διαφθορά του δημόσιου τομέα.  Εμείς θέλουμε ένα Δήμο συμμετοχικό, δημοκρατικό, αλληλέγγυο και ανοικτό  στις ανάγκες της νέας γενιάς και της τοπικής κοινωνίας. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να τοποθετηθούν και να πουν  τι σόι δήμο θέλουν. 


«Είναι δύσκολο να σταθεί όρθιο ένα άδειο σακί».


Πώς κρίνετε  τη διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου;


«Είναι δύσκολο να σταθεί όρθιο ένα άδειο σακί», λέει ο σοφός λαός μας.  Ο Δ.  Σαραμάντος είναι αυτό που λένε δήμαρχος παλιάς κοπής.  Με τα ρουσφέτια, τις  απευθείας αναθέσεις και τις εκτός νομιμότητας  αποφάσεις που του επιστρέφει συνεχώς η Αποκεντρωμένη διοίκηση.   Υπηρέτησε και υπηρετεί   τις κυβερνητικές πολιτικές και τις  υλοποιεί   με ζήλο. Απόλυσε πρώτος από όλους τους δήμους τους συμβασιούχους  των βρεφονηπιακών σταθμών, αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους  και  εφαρμόζει  όλες τις μορφές ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Ξεπουλάει, αντί να προστατεύει τα  δημοτικά οικόπεδα. 
Το μεγαλύτερο όμως όλων των επιτευγμάτων του  και για το οποίο θα απολογηθεί κατά την προεκλογική περίοδο- εάν θα είναι τελικά υποψήφιος- είναι   ότι   έφερε στο δημαρχείο του Ωραιοκάστρου τον Φούχτελ.

Γιατί αλήθεια αντέδρασε  ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνη την επίσκεψη;

Ο  ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκε στην επίσκεψη αυτή και  κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας,  γιατί είναι ενάντια  στην εκποίηση και στο ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, που συντελείται  με την «ελληνογερμανική συνεργασία».  
Εάν ήταν επωφελής η «ελληνογερμανική συνεργασία»   δεν θα χρειάζονταν   τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ στο δημαρχείο του Ωραιοκάστρου.
Αυτό εξάλλου επαληθεύθηκε στη συνέχεια όταν η Αποκεντρωμένη διοίκηση δεν επικύρωσε και επέστρεψε στο δήμο ως παράτυπες τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Σαραμάντος με τους Γερμανούς.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδημιουργεί αυτοδιοικητική παράταξη ευρύτερης στήριξης και αποδοχής  με υποψήφιο που θα διεκδικήσει την ανάληψη της δημοτικής αρχής».

Τελικά πολλά ακούγονται και λέγονται για  το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Τι θα κάνει τελικά γιατί καθυστερεί; 

Δεν καθυστερούμε. Στους περισσότερους δήμους  της Ελλάδας δεν έχουν ανακοινωθεί οι επικεφαλής και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες.   Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδημιουργεί   αυτοδιοικητική παράταξη ευρύτερης αποδοχής και στήριξης με υποψήφιο που θα διεκδικήσει την ανάληψη της δημοτικής αρχής.   Βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η προσπάθεια και  αναμένεται να ολοκληρωθεί  τέλη  Γενάρη με αρχές Φλεβάρη. Η επιλογή του επικεφαλής θα γίνει με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Τόσο εσωκομματικά, όσο και στη δημοτική παράταξη,  στην ανοιχτή συνέλευση της οποίας  οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν την υποψηφιότητα τους.  Το ότι απασχολεί τόσο πολύ το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ,  είναι δείγμα  της δυναμικής που αποκτά και είναι αυτό ακριβώς που προκαλεί τόσο  ανησυχία και πρεμούρα  στους  αντιπάλους του. 

«Ο δήμος δεν δίνει άδεια και βάζει εμπόδια στους «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ, για να μην προμηθεύεται ο κόσμος τρόφιμα σε οικονομικές τιμές»

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες μιας διοίκησης του δήμου που θα έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ;


Πρώτα- πρώτα δεν θα αφήσουμε κανέναν  συνάνθρωπο μας μόνο στην κρίση. Θα στήσουμε δομές αλληλεγγύης σε συνεργασία με την εκκλησία, φορείς και εθελοντές για να αντιμετωπίσουμε την θανατηφόρα κρίση που επεκτείνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν  στο δρόμο, κανέναν  χωρίς νερό, ρεύμα, φαγητό και περίθαλψη. Είναι χαρακτηριστική και σε αυτόν τον τομέα η στάση της διοίκησης του Σαραμάντου. Η οποία όχι μόνο δεν κάνει τίποτα απολύτως για αυτά τα θέματα, αλλά βάζει και εμπόδια στις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι πολίτες, όπως η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρνείται να δώσει  άδεια  για να προμηθευτούν τρόφιμα οι πολίτες σε οικονομικές τιμές απευθείας από τους παραγωγούς «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ», όταν οι περισσότεροι δήμοι στηρίζουν και προστατεύουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
 Η  Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρεθεί στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού για την ανατροπή της πολιτικής λιτότητας που καταδικάζει τους  Δήμους  και τους πολίτες σε αδράνεια, μαρασμό, ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση. 

Ποια η σχέση σας με τις δυνάμεις  της αντιπολίτευσης στο δήμο;
Οι  παρατάξεις της αντιπολίτευσης του κυρίου Γαβότση,  του κυρίου  Θεμελή και οι  ανεξάρτητοι  δημοτικοί σύμβουλοι  βρέθηκαν πολλές φορές με τη σωστή πλευρά. Όπως έγινε για την προστασία του δημοτικού οικοπέδου στην οδό Αφροδίτης που απέτρεψαν το ξεπούλημα του από τη διοίκηση Σαραμάντου, όπως έγινε  με τους «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» που τους στήριξαν.  Έχουμε όμως μικρές   και μεγάλες διαφορές, έως και αγεφύρωτες θα έλεγα στα ζητήματα του μνημονίου και του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».   Διαφορές  που πιστεύουμε ότι  παρόλα  αυτά δεν θα σταθούν εμπόδιο για  να μας στηρίξουν στο δεύτερο γύρο των επαναληπτικών εκλογών.

Ευχαριστώ το oraiokastronews για την συνέντευξη. Το επόμενο διάστημα ο  ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις και  παρεμβάσεις των στελεχών του θα ενημερώνει τους πολίτες για τις εξελίξεις στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.  




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top