Το Oraiokastronews φιλοξενεί σήμερα μια αποκλειστική συνέντευξη του Μάκη Μεκέση Γραμματέα της Πολιτικής Κίνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ωραιοκάστρου. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου προβαίνει σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί πως θα προχωρήσει η οργανωτική ανασυγκρότηση των δυνάμεων του ενιαίου πλέον ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη, ο κ. Μεκέσης αξιολογεί την τρέχουσα διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου, σκιαγραφεί τη στάση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες δημοτικές εκλογές  Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:      

Κατά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια θεαματική άνοδο της εκλογικής του επιρροής. Πως αντανακλάται αυτό το αποτέλεσμα στο Δήμο Ωραιοκάστρου και τι πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναμένουμε από την πολιτική σας δράση στην περιοχή;


  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κάτω από ένα δυσμενές πολιτικό περιβάλλον, όλοι θυμόμαστε τις ανελέητες και αδυσώπητες πολιτικές επιθέσεις και συκοφαντίες που δεχόταν τόσο από ξένους αξιωματούχους και τα media τους ηλεκτρονικά και έντυπα όσο και από τους ιθαγενείς εντολοδόχους και τα media  τους, εντούτοις κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του 26,89% του εκλογικού σώματος ήτοι 1.655.066 συμπολιτών μας. Πολιτικά εκτιμήσαμε πολύ θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου 2012 για το συμφέρον του λαού και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ήδη ασκεί αντιπολίτευση υπεύθυνη, προγραμματική και κινηματική όπως είχε δεσμευθεί στο πολιτικό του πρόγραμμα που είχε καταθέσει στους πολίτες.

Πρόταση μας για συγκρότηση δημοτικής αγοράς στον δήμο μας, άριστη δημοτική συγκοινωνία μεταξύ των ΔΔ του δήμου μας, σύσταση δημοτικού θεάτρου, δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Ιατρείου.

Όσον αναφορά στον Δήμο μας, με την κοπιώδη και εργώδη προσπάθεια και συμβολή όλων των μελών και φίλων της ΠΚ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ωραιοκάστρου κατόρθωσε να κερδίσει το 24,10% του εκλογικού σώματος και σε σύνολο 20.921 εγκύρων ψηφοδελτίων έλαβε 5.043 ψηφοδέλτια.
Είναι ένα πολιτικό αποτέλεσμα όντως θεαματικό αλλά ταυτόχρονα και ένα αποτέλεσμα το οποίο αυξάνει στα μέγιστα την πολιτική ευθύνη της οργάνωσής μας στο πολιτικό γίγνεσθαι του Δήμου μας και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας δείξανε οι συμπολίτες μας.

 Η αυξημένη πολιτική ακτινοβολία του ΣΥΡΙΖΑ και η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα έχει δημιουργήσει νέες απαιτήσεις για αναδιοργάνωση της τοπικής του παρουσίας στο βεληνεκές του δήμου Ωραιοκάστρου; Πως φαντάζεστε αυτή νέα οργάνωση των μελών και φίλων του; 

  • Ήδη με απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από αρχές Ιουλίου άνοιξε ο δρόμος για την πολιτική και οργανωτική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τρία βασικά χαρακτηριστικά: ενιαίες αποφάσεις, ενιαία δράση, ενιαία παρουσία. Αυτή η πολιτική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση έχουμε αποφασίσει να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου λαϊκή συνέλευση στο μέγαρο Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ του Δήμου μας, όπου θα αναλυθεί η πολιτική συγκυρία, οι θέσεις μας και καλούμε όσους συμπολίτες μας θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αυτό να εγγραφούν ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Στις αρχές Οκτωβρίου θα καλέσουμε τα μέλη και τους φίλους μας σε δεύτερη λαϊκή συνέλευση, προκειμένου να εκλεγούν αντιπρόσωποι για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με στόχο να αποφασίσει
α)το πολιτικό πρόγραμμα
β) τις βασικές αρχές δόμησης και λειτουργίας
γ) τον «οδικό χάρτη» προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τέλος θα εκλέξει Κεντρικό Όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


Η συνεργασία θα εδράζεται τόσο σε αξιόπιστα πρόσωπα όσο και σε πολιτικές δυνάμεις του Δήμου μας, που συγκλίνουν και αποδέχονται πολιτικές με επίκεντρο τον πολίτη και όχι τα κέρδη των ημετέρων


Στην δεύτερη φάση το κεντρικό όργανο θα συγκροτήσει οργανωτική επιτροπή συνεδρίου, επιτροπή θέσεων και καταστατικού και θα ορίσει τον χρόνο και τον τρόπο σύγκλησης του συνεδρίου. Πιστεύω με την ολοκλήρωση αυτού του πολιτικού εγχειρήματος θα περιοριστεί ή και θα μηδενιστεί η δημόσια πολιτική διγλωσσία  η οποία δημιουργεί πολιτική σύγχυση στους πολίτες και δίνει λαβή στους πολιτικούς μας αντιπάλους και στα φίλια media τους να παραμορφώνουν τις επίσημες πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και να δημιουργούν στρεβλές επικοινωνιακές εντυπώσεις.

 Ποιές είναι οι επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες δημοτικές εκλογές; Θα επιδιώξει την αυτόνομη κάθοδο ή θα επιδιώξει τη συνεργασία; Στη δεύτερη περίπτωση η συνεργασία θα εδράζεται σε συνεργασία των αντιμνημονιακών δυνάμεων, τη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς ή θα επικεντρωθεί περισσότερο στα πρόσωπα; 

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχοντας σαν αφετηρία το πολιτικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου 2012, οίκοθεν νοείται να επιθυμεί και θα διεκδικήσει πρωτεύοντα πολιτικό ρόλο στα δημοτικά δρώμενα του δήμου μας. Ανέκαθεν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιδίωκε τις πολιτικές συνεργασίες και το αποδεικνύει στην καθημερινή πρακτική του (π.χ. κίνηση για το χαράτσι, κεραίες, υδρόμετρα της ΕΥΑΘ κλπ) συνεπώς τώρα από ευνοϊκότερη πολιτική θέση θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή πολιτική συνεργασία για την επίτευξη του πολιτικού του οράματος. Η συνεργασία θα εδράζεται τόσο σε αξιόπιστα πρόσωπα όσο και σε πολιτικές δυνάμεις του Δήμου μας, που συγκλίνουν και αποδέχονται πολιτικές με επίκεντρο τον πολίτη και όχι τα κέρδη των ημετέρων .
 Πως θα σκιαγραφούσατε το πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου που θα επέλεγε να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποια θα ήταν τα χαρακτηριστικά που θα θέλατε να έχει μια αξιόπιστη υποψηφιότητα; 

  • Θεωρώ ότι ο υποψήφιος δήμαρχος είναι μια σημαντική πολιτική παράμετρος στην τοπική κοινωνία, αλλά η σημαντικότερη παράμετρος είναι οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει και καλείται να υλοποιήσει. Νομίζω τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα οποία πρέπει να κοσμούν έναν υποψήφιο δήμαρχο είναι : το ηθικό του προφίλ, η αξιοπιστία, οι οργανωτικές του ικανότητες, να διαθέτει την ικανότητα του κοινωνικού ψυχανεμίζεσθαι, να είναι κοινωνικά ευαίσθητος, να έχει πολιτική ενόραση, να είναι αληθής προς τους πολίτες και πολιτικά ρηξικέλευθος.
 Θεωρείτε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα διαθέτει κάποιος από τους υποψηφίους δημάρχους των εκλογών του 2010;
 
  • Φυσικά αν διέθετε κάποιος υποψήφιος δήμαρχος των εκλογών του 2010 τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως τα αφηγούμαι σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πολιτικών που εξυπηρετούν τον πολίτη, θα απολάμβανε de facto  την πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Η νυν δημοτική αρχή … δεν διαθέτει πολιτικό όραμα

Πως κρίνετε τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής στο ήμισυ περίπου της θητείας της; 

  • Η νυν δημοτική αρχή μέχρι τα σήμερα για να είμαι δίκαιος, έχει πραγματοποιήσει ένα-δυο έργα χαμηλής πτήσεως, θεωρώ ότι δεν διαθέτει πολιτικό όραμα και αναλώνεται κατά κύριο λόγο στην διαχείριση ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας (τα οποία έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους) που πολλές φορές χωρίς την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα. Νομίζω ότι έχει βυθισθεί σε ένα πολιτικό τέλμα και σε μια μορφή οικονομικής διαχειριστικής ασφυξίας, βέβαια δεν αναμένω τίποτα το σπουδαίο στο υπόλοιπο της θητείας της.
 Έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσεις για το Δήμο Ωραιοκάστρου; Μπορείτε να μας αναφέρετε τις πιο σημαντικές από αυτές;

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως ενεργή και δραστήρια πολιτική δύναμη έχει επεξεργαστεί και βέβαια διαρκώς επεξεργάζεται προτάσεις. Θα σας αναφέρω την πρόταση μας για την συγκρότηση δημοτικής αγοράς στον δήμο μας. Η πληθυσμιακή σύνθεση του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Ωραιοκάστρου αποτελείται από αγρότες κτηνοτρόφους-ημιαστούς και αστούς συνεπώς η δημοτική αγορά στο Ωραιόκαστρο θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης πώλησης και αγοράς των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και θα προκαλέσει πολιτική όσμωση προς όφελος τόσο του αγροτοκτηνοτροφικού όσο και του  αστικού πληθυσμιακού στοιχείου του δήμου μας. Βέβαια βασική προϋπόθεση αποτελεί η αρίστη δημοτική συγκοινωνία μεταξύ των ΔΔ του δήμου μας.
Μια άλλη πρόταση μας είναι η σύσταση δημοτικού θεάτρου στην πόλη μας που πιστεύω θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας προκαλώντας το ενδιαφέρον θιάσων πανελλαδικού χαρακτήρα. Βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που όλοι βιώνουμε την δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Ιατρείου.

… αν διέθετε κάποιος υποψήφιος δήμαρχος των εκλογών του 2010 τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως τα αφηγούμαι σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πολιτικών που εξυπηρετούν τον πολίτη, θα απολάμβανε de facto  την πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Εν τέλει θέλω να σημειώσω ότι υπάρχουν πολλές επεξεργασμένες πολιτικές προτάσεις ρεαλιστικού και πρακτικού χαρακτήρα που δεν μπορούν να περιγραφούν και εξιδεικευθούν στον χωροχρόνο μιας συνέντευξης.          

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top